بررسی نمونه ای از جلوه های گفتمان زن در قرآن کریم

نوع مقاله : مقاله تخصصی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد زبان و ادبیات عربی

2 کارشناسی ارشد فلسفه و کلام اسلامی

چکیده

      یکی از نظریه های نوین درباره زبان شناسی و جنسیت، تفاوت سبک گفتار زنان و مردان است، که رابین لیکاف زبان شناس برجسته ی آمریکایی معتقد است که زبان زنان و مردان ، حتی در پوشیده ترین حالات، کاملا متمایز از هم است و بر مبنای تقسیم ساختار جنسیتی زبان به دو شاخه ی فکری و زبانی تشخیص داده می شود. هدف این مقاله بررسی ویژگی های زبان زنانه در قرآن کریم است. نگارنده با انجام برخی مقایسه‌ها و با توجه به آنچه قرآن از زبان "زن" آورده، بر این باور است که: قرآن از زبان و سبک‌هایی ویژه از زبان "زن" بهره برده که با زبان "مرد" متمایز است. در این پژوهش به برخی از جلوه‌های این موضوع، با روش تحلیلی - توصیفی اشاره خواهد شد. قرآن گفتمان زبانی و رفتاری خاص و کاملا زنانه برای جنس زن ارائه داده است که به دور از هرگونه جنسیت زدگی تحقیر کننده می باشد.

کلیدواژه‌ها


منابع
قرآن کریم
1-الشمایله، غدیر، 2007، خطاب المرأة فی القرآن الکریم؛ دراسة اسلوبیة، الجامعة الاردنیة، اردن
2-قرائتی، محسن، 1378، تفسیر نور، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، تهران
3-مدرسی، یحیی، 1368، درآمدی بر جامعه شناسی زبان، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تهران
4-محمدی اصل، عباس، 1388،جنسیت و زبانشناسی اجتماعی، گلآذین، تهران
5-علا، شراره و فرزاد عبدالحسین، بررسی رابطه زبان و جنسیت در شش رمان معاصر فارسی قبل و بعد از انقلاب، فصلنامه زیبایی شناسی ادبی، سال هفدهم، شماره 40، تابستان 1398.
6-محمودی بختیاری، بهروز ، دهقانی،مریم، رابطه زبان و جنسیت در رمان معاصر فارسی:بررسی شش رمان، نشریه زن در فرهنگ و هنر،دوره 5،شماره4،زمستان1392.
7-وفایی،عباس، بررسی کارکرد زبان و جنسیت در دیوان جهان ملک خاتون شیرازی بر مبنای نظریه dsl، متن پژوهی ادبی، سال22، شماره 76،تابستان 13