زیبایی در نهاد و سرشت انسان است و از این رو آرایش و زینت همیشه مورد توجه انسان بوده و هست؛ قرآن کریم نیز در دو سورهی احزاب و نور به مسئلهی تبرّج اشارهی مستقیم دارد؛ تبرّج در دایرهی حریم و حق ذاتی هر انسان قرار میگیرد؛ این حق با وسایل و روش های گوناگونی مانند: البسه، عطرها، آرایش موهای سر و صورت و غیره انجام میشود. در حقیقت حق حریم خصوصی، حیطه افعال هر فردی است که چه بسا رغبتی به برملا شدن آن نداشته باشد. لکن باید دانست که هرچند تبرّج حق انسان است اما تمام حقوق و آزادیهای اشخاص مطلق و رها نیست و در واقع قانون یا عرف که حریم خصوصی را تأیید میکند همان نیز آن را محدود و مشروط می داند. برخی اصرار بر فردی بودن پوشش دارند و آن را موضوعی خارج از دایره حکومت و مردم جامعه میدانند؛ ولی این ادعا به دلایلی مردود است؛ زیرا از طرفی جدا کردن قلمرو خصوصی از عمومی در مصادیقی مقدور نیست و از طرفی دیگر اثر بخش بودن پوشش بر سلامت روانی جامعه و برخورد انتقادی با حجاب در مقررات ممالک غربی و حتّی اسلامی غربزده، این موضوع را مسئلهای اجتماعی و عمومی مینمایاند. تحلیل نظر امام خمینی، مفسرین و حتّی برخی حقوقدانان بیانگر آن است که قلمرو تبرّج زنان وسیعتر از اظهار زینت و آرایش در پوشش است و به طور کلی هر نوع جلوهگری زنان که زمینهساز ارتکاب گناه بشود تبرّج به شمار می آید.
شَنّان نَصّاری, منصور. (1403). حریم خصوصی از منظر امام خمینی و حقوق اساسی ایران با نگاه تطبیقی بر تبرّج زنان. فصلنامه پژوهشنامه نوین فقهی حقوقی زنان و خانواده, 5(1), 82-102.
MLA
منصور شَنّان نَصّاری. "حریم خصوصی از منظر امام خمینی و حقوق اساسی ایران با نگاه تطبیقی بر تبرّج زنان". فصلنامه پژوهشنامه نوین فقهی حقوقی زنان و خانواده, 5, 1, 1403, 82-102.
HARVARD
شَنّان نَصّاری, منصور. (1403). 'حریم خصوصی از منظر امام خمینی و حقوق اساسی ایران با نگاه تطبیقی بر تبرّج زنان', فصلنامه پژوهشنامه نوین فقهی حقوقی زنان و خانواده, 5(1), pp. 82-102.
VANCOUVER
شَنّان نَصّاری, منصور. حریم خصوصی از منظر امام خمینی و حقوق اساسی ایران با نگاه تطبیقی بر تبرّج زنان. فصلنامه پژوهشنامه نوین فقهی حقوقی زنان و خانواده, 1403; 5(1): 82-102.